29 Nisan 2025 14:41

Belediye başkanı talep etti, İnciraltı yağmaya açıldı

İzmir'in batı gelişme aksında yer alan, farklı tarihlerde 1., 2. ve 3. derece doğal sit alanı olarak belirlenen büyük yeşil alanı İnciraltı bölgesi betonlaşmaya açıldı.

Belediye başkanı talep etti, İnciraltı yağmaya açıldı

Fotoğraf: Ramis Sağlam/ Evrensel

Ramis Sağlam
[email protected]


İzmir- Tarım İl Müdürlüğünün, tarımsal amaç dışında kullanamayacağına dair bilimsel raporlarına rağmen 1/100.000'lik İnciraltı planları Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı.

Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, yarım asrı aşkın süredir onay bekleyen İnciraltı planlarının 1/100.000'lik planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmasının mutluluğunu yaşadığını ifade ederken, "Geleceğin Balçova'sını hayırlı olsun" derken meslek odaları ilgili alan için dava açıp tepki göstermişti.

"Turizm Tesis Alanı" ve "Bölge Parkı / Büyük Kentsel Yeşil Alan" kullanımlarına ayrılan alanda çevre düzeni planı değişikliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından onaylanmasının ardından, İnciraltı "Tercihli Kullanım Alanı" olarak yapılaşmaya açılmış oldu.

İnciraltı'nda AKP-CHP iş birliği

İzmir'in Balçova İlçesi'nde yer alan İnciraltı’ndaki 690 hektarlık alan İzmir Toprak Koruma Kurulu tarafından tarım alanı olmaktan çıkarılması tepkilere neden olmuştu. Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit gibi AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'nın "müjde" olarak açıkladığı imar planlarını, İzmir'in batı gelişme aksında yer alan İnciraltı bölgesi farklı tarihlerde 1., 2. ve 3. derece doğal sit alanı olarak belirlenen en büyük yeşil alanı betonlaşmaya açılmış oldu.

İnciraltı ekosistem ve biyolojik rezerv alanı

İnciraltı, ekosistem ve biyolojik rezerv alanı olma özelliği de taşıyor. Yapılaşmaya açılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan bölge batı aksı içinde olma özelliğiyle İzmir'in ciğerleri olma özelliğini de taşıyor.

Hukuk tanımaz bir şekilde yürütülen, plan onaylamasının ardından yapılaşmaya açılmasında kamu yararını içermiyor. İnciraltı bölgesinin katma değeri yüksek projelere konu edilmesi hedeflenirken, gıda krizi, iklim krizinin etkisi gözden kaçırılıyor. Meslek odaları bu tartışmada, İnciraltı'nın tüm doğal değerleriyle korunması ve yaşamasını savunurken, ilgili kamu idarelerini de bilimi, tekniği ve hukuku esas alan politikalar üretmeye çağırmışlardı.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/ Evrensel

Lagün, sulak alan tarım alanı olarak kullanılmalı

Bölgede genel anlamda su ile ilgili sıkıntılar var ama suyun yönetimiyle ilgili projeler yapılabileceğini söyleyen TMMOB'a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, "Bölgede lagün, sulak alan var. Tarım alanı olarak kullanılanlar var, zamanında seralar, süs bitkileri, mandalina bahçeleri vardı. Bazı mülk sahipleri alanı tarım yapılamaz gibi göstermek istiyor. Yani oranın atıl olduğunu, suyun kötü olduğunu, tarım yapılamaz olduğunu göstererek buranın imar parsellerine dönüşmesini teşvik ediyor. Oradaki çoğu mandalina bahçesi bu yüzden terk edildi" ifadelerini kullanmıştı.

Neler olmuştu?

Bölgedeki arazi sahiplerinin mağdur olduğu, bölgede tarımın yapılamaz durumda olduğu, bahçelerin kuruduğu, yeraltı sularının tuzlandığı, seracılığın para kazandırmadığı gibi her türlü gerekçelerle kamuoyu yaratılmıştı.

İnciraltı, Üçkuyular Vapur İskelesinden başlayan ve Bahçelerarası mahallesini de içine alan yaklaşık 690 hektarlık "yoğun tarımsal faaliyetin yapıldığı" alandaki tarımsal faaliyetler arasında; narenciye bahçeleri, örtüaltı (sera) tarımı ve çeşitli meyve bahçeleri yer almaktadır.

Kentin batı gelişme aksında bulunan ve doğal, kültürel ve ekonomik anlamda önemli değerler içeren İnciraltı, kentimizin en önemli açık ve yeşil alan olma özelliğine sahip bölgesi konumunda olma özelliğini kaybetmiş olacak.

Evrensel'i Takip Et